Pirkanmaa no: 76 Demarkistinen pastafari

EI ääni ehdokkaille

  • EI ääni ehdokkaille

Suomalaisia vaaleja leimaa  laskeva äänestysaktiivisuus, osin se johtuu ihmisten kiinnostuksen vähenemisestä, mutta osasyynsä on myös äänioikeutettujen kokemuksella äänestämisen vähäisestä vaikutuksesta. Mitäpä tälle voisi tehdä?

Ensimmäisenä tulee mieleen Australian, Belgian, Brasilian, Italian ja muiden maiden lakeihin kirjattu äänestysvelvollisuus. Äänestysvelvollisuus antaisi ainakin kaikille aiheen tutustua edes pintapuolisesti politiikkaan ja asioihin, samalla se estäisi tehokkaasti harvainvaltaa, ainakin nukkuvien puolue jäisi pois ykköspaikalta.

Toisena tulee mieleen jotain radikaalimpaa, eli Ei äänen antaminen vaaleissa. Jos ehdokkaalle voisi antaa vastustavan äänen, olisi ihmisten helppo valita ainakin se ehdokas, jota EI halua missään tapauksessa hoitamaan asioita. Nykyisessä mallissa ehdokas pääsee läpi saatuaan riittävän määrän tukijoita, vastustus hajautuu  ja mikäli äänestäjä kokee vaihtoehtojenkin olevan huonoja, jää helposti äänestämättä. 

Olisi todella upeata, jos Suomi olisi edelläkävijänä muussakin kuin direktiivien pilkuntarkassa totetuttamisessa, vaalikampanjoihin tulisi enemmän väriä, kun ehdokkaiden pitäisi myös miettiä sitä, kenet suututtaa komenteillaan ja teemoillaan, hyvämuistiset voisivat kaivaa edellisten vaalien lupaukset ja tarkastella niitä saavutusten valossa ja antaa EI tai KYLLÄ äänen ehdokkaalleen. 

 

Vaikeahan tätä on toteuttaa kun sitä ei ole missään toteutettu aiemmin, ammattipoliitikoille saattaisi koittaa hieman vaikeuksia, mutta demokratia ja kansanvallan toteutuminen ei voi olla koskaan väärin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat